GHID. Cum obții fonduri europene în perioada 2014 – 2020


  Începând cu 2014, România are la dispoziție fonduri europene în valoare de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani pe care cetățenii români și instituțiile statului pot să îi obțină dacă alcătuiesc proiecte bune, care merită să fie finanțate. Cele 43 de miliarde de euro trebuie absorbite până în anul 2020.

Chat-ul pe tema fondurilor europene organizat de Yahoo News România la sfârșitul anului trecut a fost foarte popular printre cititori, aceștia adresându-i invitatei noastre sute de întrebări. Între timp, mulți români interesați de fondurile europene au continuat

să pună întrebări pe această temă.

Din acest motiv, Yahoo News România a invitat-o din nou pe Otilia Manta, președintele Grupului Român pentru Investiții și Consultanță (RGIC), să discute cu cititorii despre fondurile europene pe care românii le pot accesa în perioada 2014 – 2020: cum pot fi obținute aceste fonduri, cum se alcătuiește un proiect bun, cine are dreptul să beneficieze de aceste fonduri, în ce domenii sunt disponibile fondurile europene etc.

c6663df0-baf5-11e3-913e-4f2dcf50641d_agricultura

Chat-ul s-a încheiat. Vă prezentăm în continuare cele mai interesante întrebări ale cititorilor și răspunsurile invitatei noastre.

Deoarece interesul pentru această temă este foarte mare, Yahoo News România va trimite președintelui RGIC o listă cu întrebările la care invitata nu a avut timp să răspundă astăzi. Răspunsurile vor fi publicate în acest articol. Vă recomandăm să păstrați link-ul acestui articol și să verificați articolul în zilele următoare pentru a citi răspunsurile.

Îi invităm pe cititorii care au adresat întrebări în cadrul primului chat pe tema fondurilor europene organizat de Yahoo News România să consulte articolul publicat la acea dată pentru a afla răspunsurile la întrebările adresate. Și acest articol va fi actualizat în zilele următoare cu noi răspunsuri.

Alin Panait: Buna ziua, am 25 de ani si m-ar interesa sa atrag cateva fonduri, am si un ong pe cultura, turism si traditii. As avea si o suma de investit de 2000-4000 euro. Dar pentru invesitii mai mari unde ar trebui sa particip doar cu 10% as putea obtine si o suma mai mare.

1. Daca am un teren de 3500 mp si vreau sa fac o pensiune intr-o zona defavorizata cu potential turistic din judetul Buzau, care ar fi procentul de cofinantare din partea mea? Dar daca as vrea sa fac printr-un ong am inteles ca partea de cofinantare ar fi de doar 10%, este adevarat ?
2. Daca am ceva terenuri mai mici a cate 1-3 ha fiecare in diverse locatii chiar si un teren situat langa un rau excelent pentru helesteu, ce culturi sunt cele mai profitabile si cu o finantare din partea mea cat mai mica ?
3. La un centru de echitatie care este partea de cofinantare?
4. Dar pentru fermele familiale ce oportunitati sunt?

Pentru tineri fermieri am vazut ca ati scris undeva mai jos ca se dau pana la 60.000 euro nerambursabili, intrebarea era pana la ce suprafata de teren este valabil acest lucru. Ma interesa daca poti atrage astfel de sume cu 3 ha intr-un loc sau cu 5-6 ha imprastiate (3 locatii a cate 1-3 ha fiecare)

Va multumesc,
Alin

Otilia Manta: 1. Pentru realizarea proiectului „Infiintarea pensiunii turistice”, daca acest proiect este integrat si cu activitate de tip ferma, in conformitate cu regulamentul european FEADR, precum si in conformitate cu PNDR 2014-2020, poate sa creasca valoarea sprijinului financiar pana la 90%, neconditionat fiind de un ONG. Daca proiectul acesta este gandit ca un proiect de tip social, in cadrul unui proiect finantat prin Fondul Social European, puteti beneficia de maxim 200.000 de euro 100% grant, din care 15% inseamna costuri de tip FEDR (costuri cu investitia), restul sumei fiind alocata pentru formare profesionala.

2. Pe suprafete mai mici de teren va sugeram infiintarea culturilor cu plante tehnice, medicinale sau aromatice (lavanda, menta). Pentru aceste tipuri de culturi obtineti subventii direct prin Agentia de Plati si Interventii in Agricultura, precum si sustinerea pentru dotarea cu echipamente pentru realizarea culturilor prin intermediul PNDR 2014-2020.

3. Daca centrul de echitatie are componenta de training, atunci puteti beneficia de sprijin financiar pentru aceasta activitate. In situatia in care acest centru este integrat intr-un complex de agrement, poate beneficia de sprijin financiar in cadrul Programului Operational Regional pentru componenta de investitii.

4. Fermele de tip familial, incepand cu luna mai, primesc sprijin financiar de maxim 50.000 de euro valoarea eligibila per proiect. Puteti accesa informatia de pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii sau APDRP.

November: Aceste proiecte pot fi depuse si de persoane neincadrate in munca, exista o limita de varsta ca si criteriu eligibil? Ce ati sugera ca proiecte depuse, de exemplu, de categoria de populatie varsta 45-55 ani? Multumesc!

Otilia Manta: Persoanele, indiferent de categoria de varsta, sunt eligibile, cu conditia sa fie inregistrate si incadrate juridic (constituite in persoana fizica autorizata / asociatie familiala / SRL). Punctajul proiectului poate fi influentat de limita de varsta, fiind un criteriu aferent programelor finantate prin fonduri europene. Sunt beneficiari de fonduri europene care au varsta peste limita indicata de dvs. Daca sunteti din mediul rural, puteti sa accesati fonduri europene pentru dezvoltarea de proiecte in cadrul PNDR 2014-2020, iar daca sunteti in mediul urban, chiar si pentru firme nou-infiintate (start-up) puteti sa accesati Programul Operational Regional. Informatii suplimentare puteti gasi pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii si pe site-ul oficial al POR.

Aurel Motco: As dori sa stiu care sunt domeniile pentru care se acorda fonduri europene nerambursabile in zona de munte. Va multumesc.

Otilia Manta: Avand in vedere ca in zona de munte sunt foarte multe pasuni si, luand in calcul faptul ca foarte multe masuri de finantare sunt destinate activitatilor si in aceasta zona, va sugeram mai multe idei de proiecte: 1. infiintarea unei ferme de vaci pentru carne, 2. infiintarea unei ferme de iepuri, 3. infiintarea unei ferme de ovine si caprine, 4. plantatii de nuci si alti pomi fructiferi, 5. proiecte de impadurire, 6. plantatii de arbusti pentru producerea de fructe de padure, 7. unitati de procesare a fructelor de padure, 8. ciupercarii, 9. linii de fructe deshidratate (foarte cautate pe piata germana) etc.

Pop V: Buna ziua. Am construit o casa mult prea mare pentru mine. Pot accesa fonduri pentru a o transforma in casa de batrani?

Otilia Manta: In perioada 2007-2013 au fost foarte multe proiecte finantate pentru categoria de persoane varstnice. Avand in vedere ca dvs aveti o cladire care poate fi adaptata si autorizata ca si „casa de batrani”, precum si ca urmare a criteriilor de selectie a proiectelor finantate in cadrul Programului Operational Regional pe aceasta directie de activitate propusa de dvs, dupa aprobarea oficiala a programului de la Bruxelles, veti putea sa readaptati casa dvs impreuna cu o echipa de proiectanti si sa reincadrati destinatia acesteia, beneficiind si de fonduri europene.

Dan M: Pot obtine fonduri europene pentru infiintarea unui club de tenis de camp in zona Constanta? Care ar fi conditiile si pe ce program pot sa aplic?

Otilia Manta: Da, unitatile de agrement cu servicii anexe pot fi finantate in cadrul Programului Operational Regional. Puteti accesa informatia oficiala de pe site-ul programului. Toate conditiile sunt prevazute in ghidul solicitantului. Daca terenul de tenis are prevazuta si o scoala / cursuri, pot fi accesate si alte programe complementare care sprijina activitatea de formare profesionala.

Mocanu: Se pot accesa fonduri europene pentru finantarea activitatii unui club sportiv prin programul Erasmus+ ? Ma intereseaza daca sunt elegibile cheltuielile cu constructia unei sali de sport si de achizitie a bazei materiale (echipamente, etc). Care este autoritatea competenta in acest domeniu?

Otilia Manta: Daca vedeti proiectul ca centru de agrement, baza sportiva plus servicii conexe, puteti accesa fonduri in cadrul Programului Operational Regional, program ce urmeaza sa fie accesibil dupa validarea acestuia de catre oficialitatile de la Bruxelles. In acest sens, puteti sa accesati pagina web a POR pentru a putea fi informati asupra conditiilor de eligibilitate si a cuantumului financiar (grant) pe care il puteti obtine. Vizavi de programul Erasmus, acesta este un program gestionat direct de la Bruxelles si, ca orice program care este gestionat direct de catre oficialitatile de la Bruxelles, trebuie sa aveti in cadrul proiectului si parteneri transnationali implicati in activitatea eligibila pentru care se obtine finantarea respectiva.

Athletic: Va rog sa-mi spuneti unde anume trebuie sa depui dosarul?

Otilia Manta: In functie de tipul de investitie, in functie de amplasarea acesteia si in functie de sediul aplicantului (al beneficiarului de fonduri europene), proiectul dumneavoastra va fi depus la autoritatea de management si in cadrul programului de finantare in raza teritoriala care corespunde conditiilor mai sus enuntate.

Zlaczki: Buna ziua. Sunt interesat de obtinerea fondurilor pentru un proiect legat de producerea energiei electrice cu panouri solare: cum pot fi obținute aceste fonduri, cum se alcătuiește un proiect bun, cine are dreptul să beneficieze de aceste fonduri. Va multumesc. Zoltan Zlaczki

Otilia Manta: Avand in vedere ca in prezent dosarele programelor de finantare pentru perioada 2014-2020 sunt in negociere la Bruxelles, precum si avand in vedere experienta programelor din perioada 2007-2013, se vor mentine liniile majore de finantare, ceea ce inseamna ca un proiect ca al dumneavoastra poate sa obtina finantare nerambursabila in cadrul programului operational pentru cresterea competitivitatii economice (POSCCE). Elementele legate de scrierea proiectului trebuie fie date de o negociere directa a dumneavoastra cu firmele de proiectare si consultanta care au experienta pe piata romaneasca in acest moment, firme care se gasesc pe site-urile oficiale ale autoritatilor contractante. Beneficiarul de fonduri poate fi chiar si un start-up, cu conditia sa poata sa aiba sursa certa de cofinantare, atat din surse proprii, cat si din surse atrase (credit). Obtinerea se va face pe baza proiectului depus in cadrul unei sesiuni de selectie de proiecte anuntate de autoritatea contractanta, iar pentru perioada 2014-2020, credem ca primele sesiuni vor fi la inceputul anului 2015.

Adis: Buna ziua, am in proprietate o livada de meri si as vrea s-o extind. De cata suprafata de livada as avea nevoie sa ma incadrez in proiectul de plantatii de nuci si alti pomi fructiferi? Si de ce documente as avea nevoie pentru accesarea fondurilor pentru proiect?

Otilia Manta: Proiectul dvs asa cum l-ati descris succint este eligibil in cadrul PNDR 2014-2020, cu mentiunea de a dimensiona investitia in functie de rentabilitatea proiectului. Pot fi rentabile chiar si proiecte cu cateva hectare, dar cu o gandire strategica, echilibrata, astfel incat sa fie desfasurata o activitate profitabila. Investitiile pentru livezi in cadrul PNDR 2014-2020 pornesc de la cateva zeci de mii de euro si pot ajunge la valoarea maxima de 1 milion de euro. In functie de capacitatea dvs de cofinanatare si in functie de suprafata de teren detinuta, se poate dimensiona proiectul dvs astfel incat sa poata sa aiba si un grad bun de rentabilitate.

sursa: http://www.yahoo.com

liviuvoica.wordpress.ro Web analytics

34 de gânduri despre „GHID. Cum obții fonduri europene în perioada 2014 – 2020

  • Te salut salut Marius.Da ai putea sa obtii fonduri europene nerambursabile insa numai daca vei intruni toate conditiile necesare obtinerii acestor fonduri. Documentatia necesara completa pentru aceste fonduri o poti obtine de la birourile de fonduri europene.

   Succes!

 1. Am si eu o intrebare ,detin cetatenie dubla si romana si moldoveneasca si ma intereseaza daca pot sa beneficiez si eu de cva fonduri europene ca sa incep o afacere in domeniul agricol in Republica Moldova ?
  La noi este foarte multa birocratie si este extrem de dificil sa accesezi niste fonduri nerambursabile

 2. As dori infiinatrea unei culturi de plante medicinale, dispun de 5000 de metri patrati,Muntenia(Arges), tin sa precizez ca am 19 ani.
  M-am tot documentat despre catina,galbenele(nu sunt multe culturi=cererea fiind mai mare), dar nefiind un expert in domeniul consultantei, nu prea am idee cum sa formulez planul de afacere pe care trebuie sa il depun…

  • Te salut Alex bine ai venit pe blog liviuvoica.wordpress.com. Acest blog are menirea de a-i ajuta pe cei care doresc sa obtina fonduri europene nerambursabile cu idei, sfaturi si recomandari. In ceea ce priveste intocmirea planului de afacere sunt birouri de fonduri europene specializate in intocmirea de planuri de afacere si obtinerea de fonduri europene unde te poti adresa direct pentru problema TA. Atentie, nu toate planurile primesc finantare………..

   Succes,
   Liviu Voica

 3. Buna ziua,
  Vreau sa fac un centru pentru copiii cu handicap in care sa aiba toate terapiile de care au nevoie sub acelasi acoperis. Pot obtine Fonduri Europene Nerambursabile?
  Multumesc,
  Maria

 4. Buna ziua! As dori sa deschid o gradinita particulara cu Fonduri Europene Nerambursabile. Mentionez ca in orasul unde locuiesc nu exista nicio gradinita particulara. Pot obtine aceste Fonduri?
  Multumesc,
  Bogdan.

 5. Buna ziua!sunt plecat in strainatate de 10 ani si as dori sa ma intorc acasa!as dori sa aflu ce fonduri europene nerambursabile se pot accesa in 2016 si sa fiu indrumat catre cineva in domeniu consulting.va multumesc anticipat!adresa mea de mail este ,gramontana26@gmail.com

 6. Buna dimineata. ..ma numesc Frunza Claudia si sunt asistent medical in Italia. Lucrez in domeniul sanitar italian de 6 ani in cadrul clinicilor pentru ingrijirea si gestirea lor atunci cind ajuns in imposibilitatea de a se ocupa singuri de se stesi.Actualmente urmez cursurile universitare pentru a obtine specializarea in management sanitar.As dori sa stiu daca pot accesa fondurile europene in vederea obtinerii unui credit destinat infiintarii unui azil de batrini in Romania.Multumesc anticipat.

 7. Buna ziua!Pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile,daca nu am banii si am un teren,pot accesa fondurile pentru ridicarea unei pensiuni??multumesc

 8. Buna ziua!
  Am varsta de 18 ani si as dori sa deschid o afacere cu obiectul de activitate , cresterea caprinelor si exploatarea laptelui si produselor lactate . As dori sa accesez fonduri europene nerambursabile . Care sunt conditiile de accesare a acestora ?

 9. Buna ziua! sunt plecata in strainatate de peste 10 ani, as vrea sa stiu cum pot accesa fondurile europene nerambursabile pentru construirea si deschiderea unei sali de petreceri:nunti, botezuri, onomastice ,etc.
  Mentionez ca dispun de un teren de 2000m2 in zona rurala, astept raspunsul dumneavoastra , email- mikaior80@hotmail.com
  Va multumesc frumos !

  • Buna ziua bine ai venit pe blog. Da se pot accesa fonduri europene pentru astfel de activitati si puteti proceda astfel:

   Înscrierea se face pe site-ul Direcţiei pentru implementarea proiectelor şi programelor pentru IMM-uri. Deschiderea inscrierilor va fi anuntata cu 10 zile inainte pe acelasi site. După înregistrarea pe site printr-o procedură similară cu crearea unui cont de email, se completează online secţiunile planului de afaceri pentru SRL-D iar în final, se selectează trimiterea formulalelor. Durata de inscriere este de 14 zile, dupa care se va afisa lista cu cei admisi la evaluare. In termen de 10 zile participantii trebuie sa se prezinte la sediul OTIMMC cu o serie de documente. Ca mai apoi, in aproximativ o luna jumatate sa primeasca un raspuns privind acceptarea la finantare sau nu.

   Evaluarea se face intr-un mod foarte obiectiv şi transparent. Fiecare secţine a planului de afaceri presupune selectarea unor răspunsuri la intrebări obiective. Intrebările pot fi regăsite în modelul de plan de afaceri ataşat mai jos în pagină. Fiecare răspuns are un punctaj. În momentul în care aţi obţinut minimum de 60 de puncte, sunteţi eligibil pentru obţinerea finanţării. Finantarea totusi se acorda in functie de punctajul obtinut, nematinandu-se cont de primul venit primul servit.

   Dacă planul de afaceri este unul corect realizat, respectă cheile de verificare, este realist şi respectă criteriile esenţiale (precum ponderea investiţiilor sau natura acestora) si are si un punctaj suficient de mare, atunci se va obtine finantare.

 10. Buna ziua mă numesc Nicoara Eugen Stefan am împlinit vârsta de 21 de ani si mam pus pe gânduri de 3 luni sa îmi deschid o fermă de porci ce condiții trebuie să îndeplinesc pentru obținerea fondurilor europene nerambursabile
  Cu respect Nicoara Eugen Stefan
  Vă MULȚUMESC

 11. As putea sa accesez fonduri europene pentru doua proiecte: sere de legume si crescatorie de pasari ouatoare? Mentionez ca detin 2600 metri in zona rurala propietate personala, iar alti 4000 metri pot sa ii folosesc pe durata nedeterminata

 12. Buna ziua!!! scuze ca deranjez dar m-ar interesa daca as putea sa accesez un tracker sau un vibrocompactor avand in vedere ca am inceput o mica afacere cu un buldoexcavator si o raba,o zi placuta in continuare!

 13. Buna ziua As vrea sa va intreb daca pot accesa fonduri europene pentru deschiderea unui magazin alimentar

 14. Buna ziua! As dori sa accesez fonduri europene in domeniul agriculturii. De exemplu, in special culturile de cereale. Se poate lua teren in arenda,cati bani as primi pentru o suprafata de 1000 de ha? Se pot achizitiona utilaje? Astept un raspuns. Multumesc!

 15. buna ziua ! am si eu 3000 metri patrati de teren si as vrea sa deschid o afacere cu solarii si nustiu cum sa fac sa accesez si eu fonduri europene nerambursabili multumesc

 16. Dacă am o casă cu teren intr-o zona cu pădure pot obține fonduri nerambursabile pt o pensiune? Este chiar în zona retrasă ,cu pădure

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s